Bowmore jest jedną z najmocniej znanych destylarni z Islay - wyspy w południowo-zachodniej części Szkocji, lecz także najstarszą gorzelnią w kraju. Produkuje Single Malty niemal od 1779 roku, które charakteryzują się dymnym, torfowym charakterem.
producent Wemyss Malts dołączyła tę whisky do swej serii Single Cask i zabutelkowała w 2018 roku. Wcześniej dojrzewała ona przez 26 lat.
Nazwa Smoked Pico De Gallo, to nazwa meksykańskiej salsy, co może być dobrą podpowiedzią dla ogólnego charakteru trunku.
AROMAT: ten tradycyjny Islay niesie ze sobą zapach roztopionego masła na gorącej patelni, smażonych orzeszków ziemnych w czekoladzie i słodkie nuty świeżych ciastek z przypieczonymi brzegami.
SMAK: soczysty, pikantny, bogaty w cytrusowe niuanse, a także świeże, chrupiące gruszki, które równoważy szczypta kamiennej soli. W tle wyczuwalne dymne niuanse Pico De Gallo, gładka oliwa z oliwek, a także zielony pieprz.
FINISZ: dymny, niezwykle miły, z nutami roślinnymi i zwęglonym ziarnem kolendry pozostającym na podniebieniu.
Whisky sprzedawana w oryginalnym kartoniku.