chwilowy brak towaru
Invergordon jest jedną z młodszych destylarni, lecz już zdążyła zyskać dobrą opinię wśród wytwórców whisky. Znajduje się w mieście o tej samej nazwie, w szkockim rejonie Highland.
Whisky Waffles and Maple Syrup została wydestylowana poprzez gorzelnię w 1988 roku, a następnie spędziła 30 lat leżakując w najkorzystniejszych beczkach i finalnie osiągając 59,9% zawartości alkoholu.
W 2018 roku firma Wemyss Malts zabutelkowała ją i dołączyła do swej rodzinnej linii Single Cask.
Nazwa trunku nawiązuje do jego profilu smakowego, który powinien kojarzyć się z waflami obficie polanymi syropem klonowym.
AROMAT: eteryczne niuanse olejku pomarańczowego, drzewa sandałowego, a także soku z młodego drewna nadają trunkowi bogaty i intensywny ton. Przyprawy, takie jak łagodny koper włoski czy kminek składają się na jego tło, w którym wyczuwalne są także słodkie lody rumowe, rodzynki, a także świeże ciasto owocowe.
SMAK: po podniebieniu spływa wielka fala miodu i syropu klonowego. Otula akcenty ciasta bananowego i amerykańskich, słodkich gofrów.
FINISZ: przyjemnie zaskakujący, po początkowej słodyczy następuje wrażenie łagodnego chili oraz wędzonego klonu.