Whisky "Waffles and Maple Syrup" 1988/30YO Invergordon Grain 59,9% 0,7l w kartoniku, ZB6B5-97573

chwilowy brak towaru

  • Producent: Wemyss Malts
  • Kategoria: Alkohole
  • Rodzaj: whisky

Invergordon jest jedną z młodszych destylarni, lecz już zdążyła zyskać dobrą opinię wśród wytwórców whisky. Znajduje się w mieście o tej samej nazwie, w szkockim rejonie Highland.

Whisky Waffles and Maple Syrup została wydestylowana poprzez gorzelnię w 1988 roku, a następnie spędziła 30 lat leżakując w najkorzystniejszych beczkach i finalnie osiągając 59,9% zawartości alkoholu.

W 2018 roku firma Wemyss Malts zabutelkowała ją i dołączyła do swej rodzinnej linii Single Cask.

Nazwa trunku nawiązuje do jego profilu smakowego, który powinien kojarzyć się z waflami obficie polanymi syropem klonowym.

AROMAT: eteryczne niuanse olejku pomarańczowego, drzewa sandałowego, a także soku z młodego drewna nadają trunkowi bogaty i intensywny ton. Przyprawy, takie jak łagodny koper włoski czy kminek składają się na jego tło, w którym wyczuwalne są także słodkie lody rumowe, rodzynki, a także świeże ciasto owocowe.
SMAK: po podniebieniu spływa wielka fala miodu i syropu klonowego. Otula akcenty ciasta bananowego i amerykańskich, słodkich gofrów.
FINISZ: przyjemnie zaskakujący, po początkowej słodyczy następuje wrażenie łagodnego chili oraz wędzonego klonu.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole