chwilowy brak towaru
Invergordon jest jedną z młodszych destylarni, ale już zdążyła zyskać prawidłową opinię wśród wytwórców whisky. Znajduje się w mieście o tej samej nazwie, w szkockim rejonie Highland.
Whisky Strawberry Fondant Icing została wydestylowana poprzez gorzelnię w 1988 roku, a następnie spędziła 29 lat leżakując w najkorzystniejszych beczkach i finalnie osiągając 46% zawartości alkoholu.
W 2017 roku producent Wemyss Malts zabutelkowała ją i dołączyła do swojej rodzinnej linii Single Cask.
Nazwa napoju nawiązuje do jego profilu smakowego, który jako całokształt powinien przypominać pyszny, truskawkowy fondant w lukrowej polewie.
aktualnie jest dostępna w nad wyraz limitowanej ilości, tylko 234 butelek!
AROMAT: lekki bukiet, pełen optymalnie skomponowanych elementów. Nuty maślanego ciastka drożdżowego łączą się z niuansami świeżego mango, melasy, a także subtelnymi aromatami ziemi.
SMAK: soczysty i rześki, gdzie prym wiedzie duet z zielonego jabłka i odrobiny chrupiącego rabarbaru, który bogato jest polany słodko-wytrawnym toffi.
FINISZ: przyjemny, pozostawiający na podniebieniu wrażenie słodkiej gruszki, jagody, dżemu z czarnej porzeczki, a także brązowego cukru.