• Producent: Wemyss Malts
  • Kategoria: Alkohole
  • Rodzaj: whisky

Kiln Embers, jak sugeruje nazwa, jest dymnym trunkiem i zawiera dwa razy więcej słodu z wyspy Islay, niż jego modna torfowa siostra - Peat Chimney. Wzbogacają go także destylaty z Highland, Speyside oraz Lowlands, które raczej oszczędnie stosuje się w tej mieszance, żeby zapewnić jej słodki, złożony, a także cytrusowy balans w tym intensywnie torfowym wydaniu.

Ta edycja limitowana składa się z 12 000 butelek.

AROMAT: lekko przytłumiony dym, który tli się z niedogaszonego ogniska, miesza się z nutami solonych cytryn, słodkiego boczku, kroplą esencji z jęczmienia, a także ziołową świeżością mięty.
SMAK: prażone płatki owsiane z dodatkiem startej pomarańczy zostają zmieszane z gorącym torfowym podmuchem, a także chrupiącym wrażeniem skórki pancetty.
FINISZ: pikantny, istotnie długi, torfowy, lecz jednak pozostawiający na podniebieniu sporo słodyczy w duecie z czarnym pieprzem. Ciekawe połączenie.

Niezależna destylarnia Wemyss Malts wprowadziła do swej oferty w 2015 roku whisky Kiln Embers jako ograniczoną serię, która miała uświetnić 10-lecie istnienia firmy.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole