Ćwiczenia praktyczne skierowane do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Realizują treści z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Publikacja pozwala na sprawdzenie umiejętności związanych ze wykorzystywaniem sprzętu i technikami sprzątania jednostek mieszkalnych i wiedzy dotyczącej zasad dopełniania wyposażenia w tych jednostkach, procedur utrzymania czystości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie czy przyjmowania zleceń na usługi dodatkowe.
Dzięki niej uczeń utrwali wiadomości na temat zasad i form przyjmowania zleceń na usługi i przećwiczy tworzenie jadłospisu zgodnie z obowiązującymi zasadami i przypasowanego do potrzeb gości i techniki nakrywania stołu i przygotowywania śniadań hotelowych i podawania ich do pokojów.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania ergonomiczne do samodzielnego wykonania. Publikacja polecana do użycia w trakcie zajęć w pracowni.