najkorzystniejszej jakości składniki i naturalne środowisko to podstawa, na której jest oparte gładki i łagodny charakter wielokrotnie nagradzanego 12-letniego whisky typu single malt.
napój leżakował w indywidualnie wybieranych, najlepszych beczkach po sherry Oloroso.
KOLOR: ciepłe złoto.
ZAPACH: słodkie słodowe nuty w połączeniu ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym. W oddali miły aromat suszonych owoców.
SMAK: gładka tekstura. Trunek stanowczo słodki i subtelny, przywodzący na myśl nugatowe pralinki z jednej strony i miskę miodowych płatków z drugiej. Wyczuwalna obecność mlecznej czekolady.
FINISZ: kremowo-orzechowy, z pikantnym wykończeniem.
Wzgórza otaczające Tomintoul w tym regionie Szkocji były tak odosobnione, że założyciele destylarni nie mogli wymarzyć sobie lepszego miejsca do rozpoczęcia swojej działalności. Najpierw nielegalnie, a wraz z rokiem 1823, kiedy wprowadzono ustawę o podatku akcyzowym - już w świetle prawa, tworzono i wciąż produkuje się jedną z ciekawszych whisky z tamtych okolic.