chwilowy brak towaru
Mistrz Destylacji Robert Fleming, którego rodzina przygotowuje whisky od pokoleń - smakował i wąchał każdą beczkę z 1974-ego roku destylacji, które spokojnie odpoczywały w głębi magazynów gorzelni.
Znalazł wśród nich cztery niezwykłe beczki, które uznał za objawienie - cechowały się unikatową jakością, dlatego musiały zostać wybrane do własnego niepowtarzalnego poczwórnego butelkowania.
Single malt z tych wybitnych beczek został rozlany do ręcznie stworzonych kryształowych karafek, które producent indywidualnie ponumerował.
Tak powstał Tomintoul 40YO Quadruple Cask, którego degustacja może się równać z najciekawszymi kulinarnymi przeżyciami.
ZAPACH: delikatny oraz uspokajająco dojrzały. Subtelna owocowa mieszanka łączy się we wspólnym tańcu z słodkim słodowym jęczmieniem, który przywodzi na myśl maślane i kremowe nuty. W tym bukiecie odznacza się także w tle namawiający i rześki ananas.
SMAK: subtelny,równocześnie wyjątkowo złożony, ponieważ letnie owoce i maślane toffi łączą się z wyrafinowanymi nutami kawy, lukrecji i sorbetu cytrynowego.
FINISZ: delikatnie dębowy posmak w duecie z istotnie przyjemnie słodką lukrecją.
Wzgórza otaczające Tomintoul w tym regionie Szkocji były tak odosobnione, iż założyciele destylarni nie mogli wymarzyć sobie ulepszonego miejsca do rozpoczęcia swojej działalności. Najpierw nielegalnie, a wraz z rokiem 1823, kiedy wprowadzono ustawę o podatku akcyzowym - już w świetle prawa, produkowano i wciąż produkuje się jedną z ciekawszych whisky z tamtych okolic.