chwilowy brak towaru
Whisky, która ukazała się na rynku w 2018 roku jako jedna z linii reprezentującej partie przygotowywane z jęczmiennego słodu, o koncentracji związków fenolu na poziomie 50ppm. Dojrzewana poprzez 15 lat w selektywnie wybieranych dębowych beczkach, znamionuje się dymnym profilem, złagodzonym słodową słodyczą Speyside.
napój otwiera się wyrazistym aromatem wędzonego torfu, karmelowych kruchych ciasteczek, dymu z cygara oraz kandyzowanych skórek cytrusów. Na podniebieniu bogaty i pełen złożoności. Niuanse cytrynowego twarogu łączą się z akcentami przypalanych tostów, filiżanki espresso, przypraw do ciasta, prażonego kokosa, gorzkiej czekolady, a także dymu z ogniska. Rozgrzewający finisz prowadzi do pysznych nut toffi i orzechów brazylijskich.
Wzgórza otaczające Tomintoul w tym regionie Szkocji były tak odosobnione, że założyciele destylarni nie mogli wymarzyć sobie lepszego miejsca do rozpoczęcia swej działalności. Najpierw nielegalnie, a wraz z rokiem 1823, kiedy wprowadzono ustawę o podatku akcyzowym - już w świetle prawa, produkowano i wciąż produkuje się jedną z ciekawszych whisky z tamtych okolic.