• Producent: SONKO
  • Kategoria: Pieczywo, bułka tarta
  • Rodzaj: pieczywo chrupkie

SONKO Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią 170 g – siła naturalnych elementówPszenica orkisz to jedna z najstarszych udomowionych odmian pszenicy. Uprawiana była już 4 000 lat temu i znamionuje się bardzo twardym, oplewionym ziarnem.

dzięki temu mąka orkiszowa nad wyraz dużo błonnika, białka i witamin i minerałów.Lekkie pieczywo z orkiszem i dynią – mnogość części odżywczychGłównymi składnikami są mąka żytnia, a także mąka pełnoziarnista orkiszowa, dlatego nasze lekkie pieczywo z orkiszem i dynią bogate jest w minerały i witaminy, pomiędzy innymi w: witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

dodatkowo orkisz, jako ziarno oplewione mieści więcej błonnika niż zwykła pszenica.Dodaliśmy do niego na dodatek zmielone i odtłuszczone pestki dyni. Nadają one naszemu pieczywu niezwykłej chrupkości i przyjemnego smaku.

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i fitosterole, czyli substancje ograniczające poziom cholesterolu LDL we krwi i uniemożliwiające miażdżycy.Ważnymi składnikami są ponadto inulina i błonnik pszenny. Inulina obniża indeks glikemiczny naszego pieczywa, dzięki czemu pasuje ona w dodatku dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

Natomiast dodatkowy błonnik pszenny przyśpiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego i uniemożliwia jego chorobom. Zmniejsza także ryzyko występowania nowotworu jelita grubego.W skrócie: – źródło błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– minerały pochodzenia naturalnego– źródło magnezu i cynku– 1 kromka to ok.

19 kcal– 23% mąki orkiszowej– 4% zmielonych odtłuszczonych pestek dyni** gromadzi naturalnie występujące cukry

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pieczywo, bułka tarta