• Producent: Marginesy
  • Kategoria: Kuchnia, przepisy kulinarne
  • ISBN: 9788367510240
  • Autor: Gembacka Magdalena

Nowa książka autorki znanego bloga AmMniam!

Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Odszukacie tu dania, które możecie przygotować jednocześnie dla siebie, jak i zaserwować gościom na mnóstwo zróżnicowanych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.

Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także niemało wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.

Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana albo pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami albo lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa i mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.

Dla każdego niebo w gębie.

Magdalena Gembacka – autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla nieznacznych i obszernych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.

Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszelkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i mocnych przepisów na dania główne. Odnajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu albo faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce należycie się pisze,bez dwóch zdań jeszcze lepiej się z niej gotuje!

Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd

Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy rozmiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia komponentów powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najkorzystniejsze.

Paweł Ochman, autor bloga Weganon

Kreatywne, apetyczne i z polotem – takie są te przepisy! nieprzeciętne połączenia smaków, interesujące struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa…) i niemało kolorów – jej pomysły namawiają do eksperymentów!

Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem

Tytuł Roślinna uczta smaków Autor Magdalena Gembacka Wydawnictwo Marginesy EAN 9788367510240 ISBN 9788367510240 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie liczba stron 224 Rok wydania 2023 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kuchnia, przepisy kulinarne