Nowa książka autorki znanego bloga AmMniam!
Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Odszukacie tu dania, które możecie przygotować jednocześnie dla siebie, jak i zaserwować gościom na mnóstwo zróżnicowanych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.
Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także niemało wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.
Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana albo pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami albo lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa i mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.
Dla każdego niebo w gębie.
Magdalena Gembacka – autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla nieznacznych i obszernych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.
Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszelkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i mocnych przepisów na dania główne. Odnajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu albo faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce należycie się pisze,bez dwóch zdań jeszcze lepiej się z niej gotuje!
Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd
Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy rozmiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia komponentów powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najkorzystniejsze.
Paweł Ochman, autor bloga Weganon
Kreatywne, apetyczne i z polotem – takie są te przepisy! nieprzeciętne połączenia smaków, interesujące struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa…) i niemało kolorów – jej pomysły namawiają do eksperymentów!
Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem