Zamieszczone w książce zagadnienia są zgodne z najnowszymi rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 i wspólnymi rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2022.
Autorka omówiła cele wyrównania gospodarki węglowodanowej, gospodarki lipidowej, nadciśnienia tętniczego, dotyczące redukcji masy ciała, zagrożenia zdrowotne i powikłania związane ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą rodzaju 2, ich czynniki ryzyka, zasady rozpoznawania, koszty leczenia. Przedstawiono jak zmianą diety i rozszerzeniem aktywności fizycznej osoby ze stanem przedcukrzycowym mogą zmniejszyć u siebie ryzyko i wystąpienia cukrzycy typu 2. Omówiono ergonomiczne wskazówki dotyczące diety, opisano produkty i komponenty zalecane i przeciwwskazane, przedstawiono dużo tabel, podających ile tych komponentów zawierają poszczególne produkty. Opisano zagadnienia dotyczące wymienników węglowodanowych (WW), wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG).
Pomocą w ergonomicznej realizacji codziennej diety jest podanie 14 przykładowych jadłospisów na 1500 kcal i opracowany przez autorkę Talerz całodziennej diety diabetyka.
Książka gromadzi ponad 100 pozycji piśmiennictwa, w tym niemało najnowszych rekomendacji polskich i międzynarodowych medycznych towarzystw naukowych.