Gat Kawiarka thema 6 tz srebrny (8007126001722)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Gat
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 6
GAT Thema kawiarka stalowa

Wybierz wymiar:

  • 6 filiżanek (6TZ)
  • 10 filiżanek (10TZ)

Kawiarka G.A.T Thema to jeden z typowo wybieranych modeli tej producenta.

Design

Thema wykonana jest całkowicie z polerowanej stali rdzoodpornej 18/8.
wyraźnie szersza u dołu, z zaokrąglonym dolnym naczynkiem. Wyposażona jest w komfortową rączkę i uchwyt pokrywki z czarnego bakelitu.

Funkcjonalność

Kawiarki tej możesz używać na klasycznych palnikach gazowych, a także elektrycznych. Wymiary 4/6/10TZ działają także na indukcji.
rozmiar 2TZ nie działa na indukcji.

wymiary kawiarek:
  • 6TZ ~300 ml
  • 10TZ ~500 ml
Który wymiar wybrać?

G.A.T. Thema 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona znakomitym wyborem do przygotowania dwóch standardowych filiżanek (2x150 ml) lub trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

G.A.T. Thema 10TZ - przygotujesz w niej kawę do 10 filiżanek (espresso) - jej objętość to 500 ml.
spełni oczekiwania nadzwyczajnie podczas przygotowania obszerniejszej ilości kawy, np. Kiedy masz gości. Ten wymiar jest nieraz wybierany jako dodatkowy, do posiadanej już mniejszej kawiarki, której używasz na codzień dla siebie, czy kilku osób w rodzinie. 10TZ jest niezastąpiona podczas przeróżnego typu przyjęć, obszerniejszych obiadów rodzinnych, itp.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ potrzebujesz ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak wykorzystanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest niezwykle ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Namawiamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej rozmaite oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki