Gat Kawiarka thema 10 tz srebrny

chwilowy brak towaru

  • Producent: Gat
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 10

Kawiarka G.A.T Thema to jeden z głównie wybieranych modeli tej producenta.

Design

Thema wytworzona jest kompletnie z polerowanej stali nierdzewnej 18/8.
widocznie szersza u dołu, z zaokrąglonym dolnym naczynkiem. Zaopatrzona jest w wygodną rączkę i uchwyt pokrywki z czarnego bakelitu.

Funkcje

Kawiarka jest przystosowana do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.
Przygotujesz w niej kawę do 10 znikomych filiżanek (espresso) - jej objętość to 500 ml.
Jeśli lubisz większą ilość kawy, będzie ona nadzwyczajnym wyborem do przygotowania 3 większych filiżanek (3x150-170 ml).

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, lecz grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz zastosować zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu stosownej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
  • jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz znakomitą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest niezwykle ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Namawiamy do próbowania różnorodnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, że odkrywamy jej różnorodne oblicza.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki