Olej rokitnikowy posiada w swoim składzie bardzo pokaźne ilości flawonoidów (kwercytyny i rutyny), a także beta karotenu.
Związki te działają antyoksydacyjnie (chronią komórki przed zmianami nowotworowymi). Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krwionośny,np. wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.
typową cechą oleju z rokitnika jest występowanie w jego składzie pokaźnej liczby karotenoidów. To prekursor witaminy A, znanej z działania przeciwutleniającego.
Jest niekwestionowanym liderem wśród wszelkich olejów roślinnych.
Witamina A powoduje:
Witamina E
Z zawartością innego przeciwutleniacza - witaminy C, olej rokitnika prowadzi także, ustępując jedynie olejowi z dzikiej róży. Należy zauważyć, że w oleju rokitnika jest znacznie więcej witaminy C niż w pomarańczach, cytrynach i innych owocach cytrusowych.
Uczestnicząc w syntezie kwasów nukleinowych, metabolizmu węglowodanów i lipidów, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwalergicznych, witamina C:
Witaminy A,C i E zawarte w oleju z rokitnika aktywnie przyczyniają się do wzmocnienia niepodatności.
Suplement diety, źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, witamin i minerałów pochodzenia roślinnego.
składniki: olej rokitnikowy z owoców rokitnika syberyjskiego otrzymywany metodą ekstrakcji, otoczka kapsułki (żelatyna, gliceryna), woda.
Karotenoidy: nie mniej aniżeli 230mg/100g
Wartość odżywcza w 100g artykułu:
Wartość energetyczna: 799,0 kcal (3293,6 kj)
tłuszcz: 81,7g w tym nasycone 8,9g
węglowodany: 0,13g w tym cukier 0g
białko: 15,9g
sól: 0g
Sposób zastosowania: dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia 2-3 kapsułki 3 razy dziennie podczas posiłków. Stosować przez miesiąc. W razie potrzeby kurację można powtórzyć.
Przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja elementów artykułu.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być wykorzystywany jako substytut (zamiennik) różnej diety. Utrzymanie poprawnego stanu zdrowia wymaga różnorodnego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.