Olej kokosowy jest pozyskiwany z wysuszonego miąższu kokosowego ( kopry ). Choć nazywany jest olejem w temperaturze pokojowej przypomina bardziej masło niżeli olej. W stan ciekły przechodzi dopiero po delikatnym podgrzaniu. Najbardziej wartościową formą tego produktu jest olej tłoczony na zimno.
Ze względu na wysoką temperaturę dymienia można go stosować w kuchni równocześnie na zimno, jak i na gorąco.
Olej kokosowy nierafinowany EXTRA VIRGIN nadaje się do:
- spożywania na zimno - nieprzeciętnie nadaje się do przyrządzania potraw na zimno. Jego delikatny aromat nadaje daniom egzotyczną nutę smaku. Pasuje także do smarowania pieczywa,
- pieczenia - jest doskonałym zamiennikiem masła i margaryny w domowych wypiekach,
- smażenia - w przeciwieństwie do innych tłoczonych na zimno olejów,
- gotowania - wspaniale wpisuje się w przyrządzanie orientalnych potraw, wyciągając z nich pełnię smaku i nadając im orientalny aromat.
Olej kokosowy ma także inne cenne cechy -skutecznie nawilża przesuszoną skórę oraz włosy. Ma również działanie natłuszczające, wygładzające oraz rozjaśniające skórę. Jest naturalnym kosmetykiem. Najszczególniej wartościowy dla celów kosmetycznych jest olej kokosowy zimno-tłoczony.
składniki: Olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany 100%.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Tar-Goch-Fil Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn.