• Producent: Hanami
  • Kategoria: Kuchnia, przepisy kulinarne
  • ISBN: 9788360740781
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
  • Wydawnictwo: Hanami
  • Ilość stron: 320
  • Rok wydania: 2013

Japonia od wiekow fascynuje Europejczykow. To zakatek swiata, gdzie progresywnosc miesza sie z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technologicznych, starych swiatyn i świetniego jedzenia, o ktorym mozna aby pisac i pisac.

Wsrod niezliczonych smakolykow w zyciu mieszkancow Archipelagu Japonskiego szczegolna role odgrywaja slodycze. Snieznobiale ciastka ryzowe jadane od poczatkow naszej ery, lakocie przywozone z Chin, wyszukane specjaly z Kioto towarzyszace ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane poprzez najkorzystniejszych, wspolczesnych cukiernikow to tylko wycinek bogactwa tego, co proponuje kuchnia Kraju Kwitnacej Wisni.

Slodycze japonskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poswieconych japonskiemu cukiernictwu wydanych w jezyku europejskim. To niezwykla podroz w czasie, podczas ktorej nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajow i kupcow czy slynnych zakladach cukierniczych.

Magdalena Tomaszewska-Bolalek - japonista, dziennikarka, badaczka kultury zywieniowej, autorka ksiazek: Tradycje kulinarne Japonii, a także Zwierzeta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje sie opracowywaniem i prowadzeniem warsztatow kulinarnych, a takze spotkan i kursow z zakresu historii jedzenia czy obyczajow stolowych.

Poza kwestiami kulinarnymi bada tez rozne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy, a także warsztaty zakladania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli sie na blogu Kuchniokracja.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kuchnia, przepisy kulinarne