Tamdhu jest wyjątkowo poprawnie znaną i renomowaną marką ze względu na świetne wykorzystanie beczek po sherry. Sama gorzelnia niejednokrotnie przypomina o swej specjalizacji. Wielokrotnie powołuje się także na hiszpańską kampanię w której wyjaśnia, w jaki sposób pozyskuje beczki i jak sherry jest przyprawiane.
W marcu 2019 roku firma powiększyła swoją podstawową ofertę o 15-letniego Tamdhu, który leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego.
AROMAT: innowacyjny, zaokrąglony, intensywny. Uderzający zapachem pysznych suszonych fig, mnóstwem rodzynek i słodkim toffi. Przywołujący nuty wanilii, skórki pomarańczowej, a także konfitury jagodowej. Z przewijającą się pod spodem ziemną przyprawą, cynamonem, a także gałką muszkatołową.
SMAK: zdecydowana przewaga pomarańczy, czarnej porzeczki oraz pieczonych gruszek. Na podniebieniu pozostawia wrażenie prażonych orzechów, gorzkich migdałów, cynamonu i kawy.
FINISZ: stanowczo długi, bogaty w owoce, czekoladę, a także pieprzny dąb.
Destylarnia Tamdhu, założona w 1897 roku w mieście Knockando na brzegu strumienia Tamdhu (z którego czerpie wodę), powstała w okolicy nazywanej "Doliną przemytników" - z uwagi na wspaniałą jakość wody i pobliską linię kolejową, które przyciągały amatorów nielegalnego gorzelnictwa.
Prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu zweryfikowania przystępności kartonika.