• Producent: John Jameson & Son
  • Kategoria: Alkohole
  • Rodzaj: whisky

Jameson – producent z historią

Jameson to bezdyskusyjnie jedna z największych oraz najmocniej znanych marek whiskey na świecie. Jej historia sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy John Jameson postanowił rozpocząć budowę swego biznesu. Jego gorzelnia nosiła wtedy nazwę Bow Street Distillery i powstała w 1780 roku. Jak się okazało, jej nazwa szybko, bo już trzydzieści lat później, została zmieniona na obecną. Gorzelnia charakteryzowała się wielkim wymiarem: zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się dodatkowo tartak, a także kuźnia.

W czasie prohibicji w USA, gdy wstrzymano tam dostawy irlandzkiej whiskey, destylarnia przeżywała nieprzystępne chwile. Ówcześni właściciele weszli więc w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku zakład został zamknięty, a produkcja whiskey została przeniesiona z Dublina do New Midleton. Przez sporo lat działalności destylarnia zdążyła jednak wypracować unikalną recepturę, którą stosuje się do produkcji złotego napoju do teraz. W 1975 roku powstała The Midleton Distillery i stała się ona połączeniem trzech firm: John Jameson & Son, The Cork Distilleries Company oraz John Power & Son. Stara destylarnia Jamesona w stolicy Irlandii zaczęła natomiast pełnić rolę muzeum irlandzkiej whiskey oraz centrum dla kupujących.

Potrójnie destylowana whiskey jęczmienna z whiskey zbożową

Jameson to whiskey typu blended znamionująca się gładkim i bezawaryjnym smakiem. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami dotyczącymi irlandzkiej whiskey jest ona destylowana trzykrotnie, a gorzelnia Midleton wykorzystuje do tego celu aż siedmiu alembików. Napój powstaje poprzez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whiskey zbożową, a jego aromat znamionuje słodki zapach słodu jęczmiennego z bogatymi nutami masła i delikatnymi akordami dębu.

jednocześnie słodowany i niesłodowany jęczmień, jak i inne zboża pełnią nad wyraz wyraźną rolę w procesie produkcji whiskey Jameson. Jednak oprócz nich bardzo ważną rolę pełni na dodatek woda – destylarnia czerpie ją z rzeki Dungourney. Gorzelnia mieli jęczmień i słoduje go na miejscu, a od 2012 roku jest on mielony wyłącznie na sucho w młynach młotkowych.

skrupulatnie oczyszczone destylaty umieszczane są w przeróżnych beczkach, między innymi dębowych i po sherry, co zwiększa złożoność napoju. podczas dojrzewania whiskey (a trwa to co najmniej 3 lata), płyn wychwytuje sporo nut smakowych z beczek. W momencie gdy whiskey słodowa i zbożowa osiągają swój nadzwyczajny wiek i smak, specjalista zwany Master Blenderem miesza je ze sobą. Na samym końcu odbywa się butelkowanie z mocą 40% alkoholu.

Jameson – klasyka doceniona poprzez krytyków zamknięta w zgrabnym szkle

Jameson jest uznawany za idealną reprezentację w swej kategorii. Jednocześnie specjaliści prowadzący producenta, jak i gorzelnicy z roku na rok udowadniają, iż każda kolejna odsłona tej whiskey nie ma sobie równych na światowym rynku alkoholi. Irlandzki trunek został nieraz doceniony poprzez krytyków oraz zyskał ogromną ilość złotych, metalicznych i brązowych medali. zwykle należy tu wymienić konkursy takie jak: The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition i Jim Murray's Whiskey Bible.

Jameson w wersji podstawowej sprzedawany jest w zgrabnej, podłużnej butelce w typowym kolorze ciemnej zieleni. Ma ona długą szyjkę i zakończona jest bordowym korkiem. Etykieta trunku jest beżowa i demonstruje się nad wyraz klasycznie. Zdobi ją wielkiej wielkości elegancki napis Jameson oraz złote napisy. Mieszczą się na niej takie dane jak: typ whiskey, sposób destylacji i rok rozpoczęcia produkcji.

Uniwersalna i tradycyjna irlandzka whiskey

Jameson to tradycyjna i uniwersalna sugestia, która stanie na wysokości zadania dla każdego i przy każdej okazji. Jest lekka i pełna, kusi barwą ciepłego złota, a dodatkowo cechuje się wyśmienitym stosunkiem jakości do ceny.

Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są aromaty marmolady, krówki, ściętej trawy, subtelnych przypraw i wanilii.

Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.

Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są przyprawy, a także miód lipowy.

Jameson – dla kogo?

Jameson sprawdzi się jako trunek równocześnie dla konesera, jak i dla nowicjusza. Jego esencja jest na tyle gładka, iż nie potrzebuje dodatku w postaci wody. Perfekcyjnie natomiast nadaje się do wielu koktajli, przeważnie warto wypróbować go w popularnej Irish coffee. Będzieświetnie pasował do piwa imbirowego z kawałkiem limonki czy z tonikiem. Jameson w barach pity jest także niejednokrotnie jako shot z dodatkami czy nawet z kieliszka w prostej formie.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole