• Producent: John Jameson & Son
  • Kategoria: Alkohole
  • Rodzaj: whisky
  • Pojemność: 0.7 l

Jameson: krótka historia jednej z najmocniej znanych marek whiskey na świecie

Historia producenta Jameson rozpoczęła się w XVIII wieku. To wtedy, a skrupulatniej w 1780 roku, John Jameson założył gorzelnię w Dublinie i zaczął budowę swojego biznesu. Początkowo gorzelnia nazywała się Bow Street Distillery, jednak już trzydzieści lat później nazwa została zmieniona na obecną. Destylarnia zajmowała wtedy aż ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenie znajdowały się także tartak i kuźnia, dlatego ówcześnie nazywana była przez niektórych „miastem w mieście".

Wraz z nastaniem prohibicji w USA dostawy irlandzkiej whiskey zostały tam wstrzymane, a zakład zaczął przeżywać ciężkie chwile. W związku z tym postanowiono wejść w spółkę z Cork Distilleries Company. Destylarnię Jameson zamknięto w 1971 roku, a całą produkcję przeniesiono do New Midleton. Nie wpłynęło to jednak w żaden sposób na jakość wykonanego napoju – gorzelnia wypracowała przez lata specyficzną recepturę, która nadal była i jest wykorzystywana.

The Midleton Distillery w swej współczesnej formie powstała w 1975 roku. Kilka lat wcześniej trzy producenta (John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son) zintegrujeły swoje siły i przekształciły się w Irish Distillers Group. Zdecydowano się skupić produkcję w jednym miejscu oraz zbudować nowoczesną destylarnię Midleton. Gorzelnia Jamesona stała się od tamtej pory centrum dla i muzeum irlandzkiej whiskey i taką funkcję pełni do teraz.

Potrójnie destylowana whiskey rodzaju blended

Jameson to whiskey typu blended, która słynie ze swego specyficznego gładkiego i bezawaryjnego smaku. Jest destylowana trzykrotnie, a do tego celu wykorzystuje się aż siedmiu alembików. Jamesona produkuje się poprzez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whiskey zbożową. Aromat trunku charakteryzuje się słodkim zapachem słodu jęczmiennego, a także bogatymi akordami masła oraz delikatnymi nutami dębu.

Oprócz słodowanego i niesłodowanego jęczmienia wyjątkowo wyraźną rolę w procesie produkcji whiskey Jameson pełni również woda, którą gorzelnia czerpie z rzeki Dungourney. Destylarnia mieli i słoduje jęczmień na miejscu, a od 2021 roku jest on mielony tylko na sucho w młynach młotkowych.

Oczyszczone destylaty umieszcza się w najróżniejszych beczkach, co powiększa złożoność trunku (między innymi w dębowych i po sherry). Dojrzewanie whiskey, które trwa co najmniej 3 lata, sprawia, iż płyn wychwytuje mnóstwo nut smakowych z beczek. Gdy whiskey słodowa, a także zbożowa osiągną już swój wspaniały wiek i adekwatny smak, Master Blender miesza je ze sobą, a następnie przychodzi czas na butelkowanie z mocą 40% alkoholu.

Jameson – podziw krytyków i liczne nagrody

Irlandzki napój zyskał ogromną liczba złotych, srebrnych i brązowych medali w licznych konkursach. z zasady należy wymienić takie jak: The Irish Whiskey Masters, Jim Murray's Whiskey Bible, International Wine & Spirit Competition czy San Francisco World Spirits Competition.

Jameson uznawany jest zgodnie przez krytyków za nieprzeciętną reprezentację w swej kategorii. Jednocześnie gorzelnicy, jak i specjaliści prowadzący producenta z każdym kolejnym rokiem udowadniają, iż wszystkie odsłony tego irlandzkiego napoju nie posiadają sobie równych na światowym rynku alkoholi.

klasyczna irlandzka whiskey w zgrabnym szkle

Jameson sprzedawany jest w wyjątkowo zgrabnej, podłużnej butelce o klasycznym wyglądzie w odcieniu ciemnej zieleni. Ma długą szyjkę zakończoną bordowym korkiem. Etykieta whiskey ma kolor beżowy i ozdabia ją pomiędzy innymi obszerny, stylowy napis Jameson. Na etykiecie mieszczą się też takie informacje jak wariant whiskey, rok rozpoczęcia produkcji i sposób destylacji.

klasyczna oraz uniwersalna sugestia, jaką z pewnością jest ta irlandzka whiskey, spełni oczekiwania przy każdej okazji. Olśniewa barwą ciepłego złota, jest lekka oraz pełna i znamionuje się rewelacyjnym stosunkiem jakości do ceny.

Nos: słodki, miodowy. Wyczuwalne są aromaty marmolady, krówki, ściętej trawy, subtelnych przypraw, a także wanilii.

Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów, a także owoców.

Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są przyprawy, a także miód lipowy.

Jameson – dla konesera i dla nowicjusza

Esencja Jamesona jest na tyle gładka, że nie potrzebuje dodatku w postaci wody. Będzie jednak doskonale pasował do koktajli, a wyjątkowo poprawnie skomponuje się ze znaną Irish coffee czy z piwem imbirowym z kawałkiem limonki albo tonikiem. Warto wiedzieć, że w barach Jameson jest niejednokrotnie pity jako shot z dodatkami albo choćby z kieliszka w prostej formie. Ten trunek genialnie sprawdzi się jako sugestia jednocześnie dla konesera, jak i dla nowicjusza.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Alkohole