Otręby owsiane to artykuł otrzymany z przerobu ziarna owsa. Otręby owsiane cechują się mniejszą zawartością zaliczanego do frakcji betaglukanów błonnika i największą ilością tłuszczu niż pozostałe otręby. Tłuszcz ten jest jednak wyjątkowo cennym, nienasyconym kwasem tłuszczowym. Otręby owsiane zawierają również kwas oleinowy. W ziarnach owsa znajdują się na dodatek awentramidy oraz obszerne ilości witaminy z grupy B (stanowczo B6 i B12) i minerałów (selenu, magnezu).
Otręby owsiane, nie tracąc swych atrybuty w trakcie obróbki, używane są w kuchni jako dodatek między innymi do sałatek, surówek, zup, deserów, wypieków, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, jako składnik do panierki do kotletów mięsnych albo warzywnych bądź uzupełnienie kompilacji musli.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane jeszcze sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.