• Producent: BIALETTI
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Pojemność: 180 ml
  • Ilość filiżanek: 4

Kawiarka Bialetti Moka Express to prawdziwa ikona - konwencjonalna kawiarka w nieprzemijalnym stylu i elegancji. Trudno wyobrazić sobie bardziej tradycyjny sposób na kawę w domu niż właśnie z kawiarki Bialetti Moka Express.

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w konwencjonalny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.

W tej kawiarce zaparzysz 4 filiżanki kawy a jej pojemność to ok 180 ml.


Prawdziwy klasyk! Wygląd tej kawiarki zna każdy - to najdłużej wytworzony model kawiarek na świecie.
Moka Express to symbol kawy we włoskim wydaniu. To ta kawiarka spowodowała, iż cały świat pokochał firmę Bialetti i jej moki.

Korpus jest odlewem z aluminium, które zostało wypolerowane.

Jej kształt to tradycyjny kształt kawiarki, który wszyscy idealnie znamy. Trudno oprzeć się urokowi tego klasyka.
Czarna rączka i uchwyt na klapce górnego pojemnika są wygodne i dobrej jakości.

Funkcjonalność

Kawiarki tej możesz używać na klasycznych palnikach gazowych oraz elektrycznych.

Przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanki espresso - jej objętość to ok 180 ml.

Kawiarki aluminiowe należy należy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Nie wolno jej też myć w zmywarce.

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepiej średnio, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, by kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy należycie się zaparzy.

Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.

Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni Coffee Collective, DAK, The Barn, Five Elephant, Fjord, Drop, czy La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, że te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one często bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci potrzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, iż kawa będzie smakowała lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się trafne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać również mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki