Szampan la grande dame x yayoi kusama 2012 brut 12,5% 0,75l marki Veuve clicquot

chwilowy brak towaru

  • Producent: Veuve Clicquot
  • Kategoria: Pozostałe delikatesy

Yayoi Kusama

nieszablonowe wydanie kultowego szampana Veuve Clicquot, które powstało we współpracy z jedną z największych artystek przełomu XX i XXI wieku! Yayoi Kusama zasłynęła dzięki swym krzykliwym wzorom, które dominują wszystkie jej wystawy - zarówno na płótnach jak i obiektach użytkowych. Kojarzona jest jednak na ogół z wielokolorowymi kropkami, określanymi,,obsesją kropek". To właśnie one zdobią kartonik, a także etykietę specjalnego wydania szampana Clicquot w serii La Grande Dame.

La Grande Dame

La Grande Dame to cykl unikatowych szampanów rocznikowych, który został zainicjowany w hołdzie dla Madame Clicquot w 1972 roku - legendarnej właścicielki producenta Veuve Clicquot. Podobnie jak pokaźny wpływ Yayoi Kusama ma na świat sztuki, tak Madame przetarła nowe szlaki dla pań w świecie szampańskiego rzemiosła.

Veuve Clicquot La Grande Dame 2012 Brut

Wydanie to powstaje z prestiżowym cuvée - wytwornych ośmiu Grand Crus, które proponują doskonałą mineralność oraz świeżą ekspresję stylu marki. Rok 2012 obfitował w kapryśną pogodę - finalnie jednak duża liczba słonecznych dni przyczyniła się do unikatowych zbiorów. Winogrona szczepu Pinot Noir zgromadzone wówczas z niewielkim dodatkiem (10%) odmiany Chardonnay, charakteryzowały się znakomitą finezją oraz złożonością.

Noty degustacyjne

  • Szampan oszałamia jasnozłotą barwą ze złotymi refleksami.
  • Aromat otwiera się nutami białych kwiatów, takich jak - jaśmin, wiciokrzew, winorośl, a następnie przechodzi w tony owocowe, czyli dojrzałych jabłek, gruszek i brzoskwiń.
  • Na podniebieniu akcenty świeżych migdałów łączą się z niuansami suszonej moreli, orzechów laskowych oraz miodu. Jedwabiste tekstury nadają temu wydaniu genialną osobowość, elegancję i charakter. 7-letni okres dojrzewania z kolei zapewnił godną uwagi głębię.

Historia Veuve Clicquot

Motto marki brzmi: jest tylko jedna jakość - najwyższa. Veuve Cilicquot Ponsardin, założona w Reims w 1772 roku, od wieków hołduje tej zasadzie przy produkcji swoich rewelacyjnych szampanów. Kompozycję win Veuve Clicquot wlewa się do butelek i dodaje niewielką ilość drożdży, a także cukru. Po zakorkowaniu inicjuje się proces powtórnej fermentacji, w wyniku którego generujeją się typowe pęcherzyki powietrza (bąbelki). Po minimum sześcioletnim okresie dojrzewania w piwnicach, kiedy w wyniku wielokrotnych degustacji dany rocznik Veuve Clicquot jest lubiany za gotowy do opuszczenia piwnic, partia butelek zostaje przygotowana do sprzedaży.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe delikatesy