Syrop Coffee Monin może posiadać szerokie wykorzystanie, polecany jest do kawy, koktajli, napojów mlecznych i deserowych, napojów mrożonych.
Syrop posiadaj ciemnobrązową barwę ze złotymi przebłyskami. Charakteryzuje się intensywnym aromatem mielonej kawy, a także pysznym smakiem parzonej kawy.
Kawa to powszechnie znany napój wyprodukowany z nasion kawy zwanych ziarenkami kawy. Roślina dająca te nasiona została odkryta w Etiopii, lecz jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kraje, dzięki czemu powstały najróżniejsze gatunki kawy. By uzyskać najpopularniejszy napój świata, ziarenka kawy trzeba wysuszyć, wypalić, a następnie zaparzyć. Uważa się, iż smak kawy przywraca apetyt i odświeża receptory węchowe. Oczywiście jest ona także lubiana za swój smak, a także jako doskonały poranny środek „wybudzający", ze względu na zawartość kofeiny.
Dzięki syropowi kawowemu producenta MONIN nie trzeba się martwić o parzenie i przygotowywanie kawy: wystarczy go nalać do gorącego lub zimnego napoju i już można poczuć intensywny smak kolumbijskiej kawy!
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Coffee MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie elementy w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Coffee MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.