Podręcznik szczegółowo cechuje poszczególne rodzaje pieczywa i wyrobów piekarsko-cukierniczych. Omawia z zasady występujące błędy podczas przygotowania wyrobów piekarskich. Publikacja szczegółowo ukazuje budowę receptur piekarskich i obliczenia związane z nimi. Liczne przykłady pomagają uczniowi zrozumieć zasadę typowo występujących obliczeń na omawianym etapie technologicznym. Publikacja koncentruje się na przygotowaniu wszelkich surowców, których używa się w wytwarzaniu pieczywa. Gromadzi niemało praktycznych wskazówek. Opracowanie omawia szczegółowo procesy zachodzące podczas powstawania ciasta żytniego i pszennego. Ukazuje przeróżne metody technologiczne ich produkcji. Omawia otrzymywanie poszczególnych wyrobów piekarskich równocześnie metodami ręcznej obróbki jak i maszynowej.
- Autorzy: Giemza Ewa
- Ciężar: 0,238
- Format: 17.0x24.0cm
- ISBN: 9788302157103
- Języki: polski
- Kod wydawcy: 20321
- Miejscowość: Warszawa
- pojemność: 152
- Oprawa: Miękka
- PKWiU: 58.11.1
- Podtytuł: Szkoła ponadgimnazjalna
- Rok wydania: 2016
- rodzaj publikacji: KS
- Wydanie: 1
- Wydawca: WSiP
- Wysokość: 5