• Producent: RESTO QUALITY
  • Kategoria: Piece i płyty grzejne gastronomiczne

Opis:

  • fachowy i szczególnie produktywny okrągły parowy kocioł warzelny z grzaniem pośrednim
  • wytworzone jako rezultat ponad 40 letniego doświadczenia w produkowaniu kotłów warzelnych
  • umożliwia gotowanie zup, gulaszy, makaronów, dań mlecznych; gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw, grzybów; podgrzewanie albo gotowanie na parze mrożonych albo półgotowych potraw
  • idealnie stanie na wysokości zadania w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, szkoły, szpitale, zakłady karne lub zróżnicowanego rodzaju lokalach gastronomicznych
  • Kocioł jest pośrednio ogrzewany za pomocą pary technicznej pochodzącej z zewnętrznej instalacji parowej, produkowanej w przestrzeni pomiędzy płaszczami z podwójnymi ściankami, o ciśnieniu roboczym 0,5 bar, gwarantuje równomierne ogrzanie bez ryzyka przypalenia
  • Standardowo kocioł wyekwipowany jest w odwadniacz parowy i samoczynny odpowietrznik
  • Odwadniacz parowy umożliwia odprowadzanie kondensatu zbierającego się w dolnej części ogrzewacza, natomiast odpowietrznik samoczynnie odpowietrza ogrzewacz
  • zaopatrzony w ręczny system uzupełnianie wody w płaszczu wodnym
  • Zbiornik ogrzewacza napełniany jest wodą przy pomocy kranu z obrotową wylewką, z przyłączem zimnej wody z sieci
  • Zlewanie wody ze zbiornika odbywa się za pomocą zaworu w postaci kranu lub zaworu spustowego
  • Kran z zaworem 2 cale, upraszczający opróżnianie kotła, z blokadą przed przypadkowym wykorzystaniem
  • w przypadku niefiltrowanej wody z sieci zalecane jest wykorzystanie zmiękczacza do wody, aby zachować walory smakowe wody oraz zapewnić urządzeniu ochronę przed zakamienieniem
  • Kocioł momentalnie nagrzewa się do maksymalnej mocy
  • Zaokrąglona konstrukcja zbiornika usprawnia mieszanie potraw podczas gotowania
  • Pokrywa z zawiasami samobalansującymi – sprężynowy mechanizm odchylania pokrywy pozwala na utrzymanie otwartej pokrywy w jednej pozycji
  • Dno zbiornika warzelnego wykonane z blachy o grubości 3 mm
  • wyekwipowany w zawór parowy zezwalający na płynną regulację mocy i dopływu pary, z manometrem
  • zastosowany sprężynowy zawór bezpieczeństwa, który uniemożliwia wzrostowi ciśnienia w komorze parowej powyżej dopuszczalnego ciśnienia
  • Kocioł ma opcjonalną możliwość zamówienia wersji z mieszalnikiem (brak możliwości poprodukcyjnego domówienia i zamontowania) - za dopłatą
  • Mieszadło jest zamontowane na stałe i zezwala na produkcję między innymi sosów, musów owocowych, przecierów, dżemów, smalcu, konfitur, kisielu, budyniu, likieru, polew, lekko gęstych rzeczy
  • Ramiona miksujące, łopatki mieszalnika mogą zostać wykonane na zamówienie i dopasowane pod wariant mieszanego produktu, maksymalizując skuteczność całego cyklu miksowania
  • całkowicie wykonany z najwyższej jakości stali rdzoodpornej
  • Podwójny system bezpieczeństwa, profesjonalny system parowy i wykorzystanie najwyższej jakości komponentów pozwala na długofalowe i bezpiecznie działania, a także eksploatację kotła warzelnego
  • Ciśnienie pary w sieci nie powinno być wyższe aniżeli 0,5 bara! w przypadku przekroczenia tej wartości wymagana jest zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa
  • Łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu czystości
  • Wszystkie elementy mające kontakt z żywnością spełniają wszystkie normy HACCP

parametry technologiczne:

  • wymiary zewnętrzne [mm]: 1290x1240x1180
  • pojemność [l]: 500
  • Napełnianie wodą: ręczne
  • System grzania: pośredni
  • Przyłącze wody zimnej: 1/2"
  • Przyłącze pary: 5/4"
  • Przyłącze instalacji kondensatu: 5/4"
  • Średnica zaworu spustowego: 2"
  • Maksymalne zużycie pary [kg/h]: ~170
  • Czas nagrzewania 20-90 °C [min.]: 86
  • Waga [kg]: 230

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Piece i płyty grzejne gastronomiczne