Syrop Cinnamon Monin może mieć szerokie zastosowanie, rekomendowany jest do herbaty, kawy, napojów mlecznych.
Syrop ma jasno-bursztynową barwę. Cechuje się aromatem olejku cynamonowego oraz pysznym smakiem proszku cynamonowego z nutą pieprzu.
Pachnąca przyprawa przywołuje marzenia o pałeczkach cynamonu prosto z piekarnika. Przywieziony na barce, pochodzący z za każdym razem zielonego drzewa rosnącego na Sri Lance cynamon jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Wśród starożytnych kultur miał on tak wielką wartość, iż był podarkiem jakim obdarowywali się monarchowie i możni. W ciągu następnych wieków popularność cynamonu nie gasła. Charakterystyczny, bogaty, ciepły i słodki zapach cynamonu sprawia, że jest on jedną z najistotniej ewokatywnych przypraw i wykorzystywanym składnikiem w wielu kuchniach na całym świecie. Cynamon jest użytkowany w ciastach, ciasteczkach, a także deserach. Należycie komponuje się z smakiem jabłkowym.
Możesz w dodatku wykorzystać syropu cynamonowego MONIN Cinnamon, by nadać aromat swoim gorącym napojom.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Cinnamon MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie elementy w szejkerze. Wstrząsać poprzez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Cinnamon MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.