Kawiarka GAT Diva 6 TZ Biały

chwilowy brak towaru

  • Producent: G.A.T
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 6

G.A.T Diva może być używana na wszelkich palnikach, w tym na indukcji. Wykwintne połączenie białego koloru dolnego zbiornika z klasyczną aluminiową górną częścią.

Design
Diva jest nowoczesną wersją konwencjonalnej kawiarki. Obły kształt dolnego zbiornika w odcieniu białym perfekcyjnie łączy się z konwencjonalnym kształtem i kolorem górnej części kawiarki.
stworzona z wysokiej jakości certyfikowanego aluminium spełnia wymagania dopuszczenia do kontaktu z żywnością.
Dolny zbiornik pokryty jest farbą wytrzymałą na temperaturę i ścieranie.
użyteczny zarys rączki i uchwytu pokrywki zapewnię wygodę i bezpieczeństwo w trakcie nalewania kawy. Posiadają ten sam odcień co dolny zbiornik.

Funkcje
Kawiarka jest dostosowana do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcji.
Przygotujesz w niej kawę do 6 niewielkich filiżanek (espresso) - jej pojemność to 300 ml.
Jeśli lubisz obszerniejszą liczba kawy, będzie ona nieprzeciętnym wyborem do przygotowania 2 tradycyjnej wielkości filiżanki (2x150 ml).

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu stosownej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
  • jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz wyśmienitą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest bardzo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się trafne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Namawiamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki