Bialetti Kawiarka musa restyling 10 filiżanek (8006363017459) Ocena produktu:

od 219,99 PLN

  • Producent: BIALETTI
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Pojemność: 500 ml
  • Ilość filiżanek: 6
Kawiarka stalowa Bialetti Musa do zaparzenia 6 śladowych filiżanek kawy, pojemność ok 260 ml

Bialetti Musa charakteryzuje się oryginalnym stylem. Nieśmiertelny, domowy ekspres do kawy wytwarzany ze stali nierdzewnej 18/10. Musa gwarantuje wysoką jakość dzięki zastrzeżonemu zaworowi bezpieczeństwa, który można zdemontować w celu kontroli i z łatwością wyczyścić. Wykonana ze stali rdzoodpornej 18/10, dopasowana do pracy dodatkowo na płytach indukcyjnych, zachowuje swoją klasę i oryginalne atrybuty choćby po długookresowym stosowaniu.


atrakcyjna forma i wytrzymałość. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w konwencjonalny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Kawiarka Bialetti Musa zezwala na rozkoszowanie się konwencjonalnym włoskim espresso, które przygotujesz w ok 5 minut.

Design

Smukły, nowoczesny kształt kawiarki znakomicie uwydatnia jej jakość. Kawiarka Bialetti Musa tworzona jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej (18/8), łącznie z wewnętrznymi częściami. Uchwyt, wytwarzany z tworzywa, jest nad wyraz użyteczny. Od pierwszej chwili docenimy jego praktyczny kształt.

Kawiarka działa na palnikach:

  • gazowych
  • elektrycznych
  • indukcyjnych
Jak dbać o kawiarkę

Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Firma nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepiej średnio, albo trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.

Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Znajdziesz je tutaj.

Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zniewalająco!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni Coffee Collective, DAK, The Barn, Five Elephant, Fjord, Drop, czy La Cabra. Możesz wybrać albo kawę typu "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, lecz zwróć uwagę, iż te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - posiadają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli uwielbiasz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz zastosować zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, iż kawa będzie smakowała lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, że wytworzy się optymalne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać także mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki