Kafeterka PEZZETTI Bellexpress 6 Cups 300 ml Pomarańczowy, 473

chwilowy brak towaru

  • Producent: PEZZETTI
  • Kategoria: Kawiarki
Pezzetti Bellexpress Nero Induction kawiarka włoska 6TZ

klasyczna włoska kawiarka z aluminium. Klasyk stworzony przez markę, której historia sięga 1940 roku.

Design

Kawiarka o tradycyjnym profilu, z komfortową rączką. W pokrywce umieszczono szybkę, dzięki której możesz obserwować cykl parzenia kawy.
efektowny, ponadczasowy kształt kawiarki powoduje, iż jest ozdobą każdej przestrzeni.

Ten model ma kolor głębokiej czerni.

Kawiarka wytwarzana jest z odpowiedniej jakości aluminium, które może być wykorzystywane w kontakcie z żywnością.
Uchwyt kawiarki nie nagrzewa się, co znacznie ułatwia korzystanie z tego konwencjonalnego włoskiego domowego ekspresu.

Funkcje

Kawiarka jest przystosowana do kuchni gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.

UWAGA!!! Dolny pojemnik ma ferromagnetyczne dno, co oznacza, że pomimo zapewnień producenta, może nie działać na każdej płycie indukcyjnej.

wymiar kawiarki

6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej objętość to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona rewelacyjnym wyborem do przygotowania dwóch typowych filiżanek (2x150 ml) lub trochę obszerniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz prawidłowej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ Ci potrzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak wykorzystanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Nakłaniamy do próbowania różnorodnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, iż odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kawiarki