• Producent: Bialetti
  • Kategoria: Kawiarki
Bialetti Moka Timer Kawiarka elektryczna 6TZ - postępowość i wygoda

Elektryczna wersja kawiarki zaparzy perfekcyjną kawę choćby kiedy Ty śpisz. Starczy wcześniej zaprogramować kawiarkę na potężną godzinę i obudzisz się przy zapachu kawy.

Kawiarka zaparzy kawę w konwencjonalny włoski, domowy sposób. Ta tradycja sięga już stu lat! I pomimo upływającego czasu, wciąż znajduje nowych fanów.

Design

wykonana z aluminium kawiarka o konwencjonalnym kształcie konwencjonalnego modelu Dama.
Kawiarka jest ustawiana na podstawie tworzonej z tworzywa, która jest wyekwipowana też w czytelny wyświetlacz.

Funkcjonalność

W kawiarce Moka Timer 6TZ zaparzysz kawę do 6 filiżanek małych espresso - jej objętość to 300 ml.
Jeśli lubisz obszerniejszą ilość kawy, kawy będzie wystarczająco dużo do wypełnienia dwóch typowych filiżanek cappuccino (2x150 ml). Ewentualnie, możesz przygotwać za pomocą tej kawiarki dowolną inną kompilację, np 3 filiżanki cappuccino, gdzie będzie miejsce na dolanie mleka, albo 1 całkowitą filiżankę kawy czarnej i dwóch cappuccino z obszerniejszą ilością mleka.

  • Kawiarki są zaprojektowane tak, aby przygotowywać w nich określoną poprzez producenta liczba kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
  • 1TZ = 50 ml kawy

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz zastosować zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
  • jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej nieznacznie mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz perfekcyjną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się trafne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Zachęcamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kawiarki