chwilowy brak towaru
Bunnahabhain jest szkocką destylarnią, którą specjalizuje się w wytwarzaniu whisky rodzaju Single Malt. Gromadzi się na wyspie Islay, w północo-zachodniej części Hebrydów, w niewielkiej wiosce Bunnahabhain - od której wzięła swoją nazwę.
Co niebanalne, nie produkuje się tam charakterystycznego dla regionu Single Malta. Powstający napój jest pokaźnie łagodniejszy od innych whisky z Islay.
firma Wemyss Malts dołączyła go do swej linii Single Cask i zabutelkowała w 2018 roku. Nazwa Clay Pot Cooked Seafood nawiązuje do dźwięku, który wydają gliniane garnki w tajskiej kuchni, kiedy przyrządza się w nich owoce morza.
AROMAT: jednostkowe nuty słodyczy, dymu, a także pikanterii łączą się ze sobą, stwarzając wrażenie pysznego, tajskiego dania! Zapach grillowanej makreli, kminku, imbiru oraz salsy ziołowej to kompilacja, która zaskoczy, ale też zniewoli każdego miłośnika whisky.
SMAK: początkowe niuanse trawy cytrynowej, limonki oraz prażonej kolendry, zastępuje intensywne wrażenie owoców morza skropionych cytrusami i doprawionych imbirem. Wyczuwalny dym ma nie tylko słodką, torfową stronę,na dodatek orzeźwiający powiew palonych ziół azjatyckich.
FINISZ: długofalowy, pozostawiający na podniebieniu akcenty torfowe i imbirową przyprawę.