Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych Część II poszerzona o metody chowu, 80056902193KS (5642946)

chwilowy brak towaru

  • Producent: mph
  • Kategoria: Zdrowie, medycyna, uroda
  • ISBN: 9788378460541
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Jerzy Preś, Marian Kuczaj
  • Wydawnictwo: Medpharm
  • Ilość stron: 180
  • Rok wydania: 2020

Autorzy opisują niezwykle ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, nowoczesnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w przeróżnych okresach fizjologicznych krów mlecznych, a także głównie występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.

Szczegółowo opisana jest kontrola procesów kiszenia pasz i zachodzące tam procesy fizyko-chemiczne oraz zasady rozdrabniania i komponowania pasz pojemnościowych dla krów (TMR). Praca mieści także tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym ulepszone zrozumienie przedstawionych zagadnień.

podana jest także bogata literatura w głównej mierze obcojęzyczna,[...]. [...] Dlatego również jest wyjątkowo cenną pozycją, która z całą pewnością będzie {pomocn|przydatn)ą zarówno dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, zootechniki, jak również lekarzy weterynarii i zootechników zajmujących się problematyką żywienia i chorób bydła oraz hodowców bydła.

Fragmenty recenzji prof. Józefa Nicponia

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowie, medycyna, uroda