Brikka to wyjątkowa kawiarka, która proponuje wrażenia zbliżone do prawdziwego włoskiego espresso, prawie jak z kawiarni.
Nowa technika, wraz z zastosowaniem silikonowej membrany wytwarzającej jeszcze więcej pianki, w połączeniu z właściwościami moki gwarantuje rezultaty podobne do kawy espresso w barze: pełne, intensywne i z piękną cremą.
Kawiarka Bialetti Brikka to klasyczna moka z dodanym systemem ciśnieniowym, wytwarzającym na kawie piankę podobną do tej, jaką otrzymujemy z ekspresów ciśnieniowych. Kawiarka ponadto unikatowy, zastrzeżony zawór bezpieczeństwa Bialetti, który można prosto sprawdzić i który jest nieskomplikowany do czyszczenia. Użyteczny uchwyt upraszcza chwyt produktu.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Design
klasyczny zarys kawiarki daje poczucie obcowania z czymś nieprzemijalnym. Wytwarzana jest z wysokiej jakości aluminium Uchwyt, wytworzony z tworzywa sztucznego jest szczególnie ergonomiczny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.
Kawiarka dająca piankę na Twojej kawie
Specjalny system ciśnieniowy kreuje na powierzchni kawy cremę podobną to tej, na espresso.
Kawiarka działa na palnikach:
Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Firma nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.
Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.
Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Wynajdziesz je tutaj.
Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.