• Producent: Bialetti
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 2
Kawiarka Bialetti Brikka do zaparzenia 2 drobnych filiżanek kawy, pojemność ok 100 ml

Brikka to wyjątkowa kawiarka, która proponuje wrażenia zbliżone do prawdziwego włoskiego espresso, prawie jak z kawiarni.
Nowa technika, wraz z zastosowaniem silikonowej membrany wytwarzającej jeszcze więcej pianki, w połączeniu z właściwościami moki gwarantuje rezultaty podobne do kawy espresso w barze: pełne, intensywne i z piękną cremą.


Kawiarka Bialetti Brikka to klasyczna moka z dodanym systemem ciśnieniowym, wytwarzającym na kawie piankę podobną do tej, jaką otrzymujemy z ekspresów ciśnieniowych. Kawiarka ponadto unikatowy, zastrzeżony zawór bezpieczeństwa Bialetti, który można prosto sprawdzić i który jest nieskomplikowany do czyszczenia. Użyteczny uchwyt upraszcza chwyt produktu.

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.

Design

klasyczny zarys kawiarki daje poczucie obcowania z czymś nieprzemijalnym. Wytwarzana jest z wysokiej jakości aluminium Uchwyt, wytworzony z tworzywa sztucznego jest szczególnie ergonomiczny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny kształt.

Kawiarka dająca piankę na Twojej kawie

Specjalny system ciśnieniowy kreuje na powierzchni kawy cremę podobną to tej, na espresso.

Kawiarka działa na palnikach:

  • gazowych
  • elektrycznych
Jak dbać o kawiarkę

Kawiarki rekomendujemy myć ręcznie, bez żadnych detergentów. Firma nie zaleca mycia kawiarki w zmywarce.

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy korzystnie się zaparzy.

Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Wynajdziesz je tutaj.

Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni Coffee Collective, DAK, The Barn, Five Elephant, Fjord, Drop, czy La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, że te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - gorąca woda wlana do kawiarki sprawi, iż kawa będzie smakowała lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj jej
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie z drobinek kawy na krawędziach kawiarki spowoduje, iż wytworzy się adekwatne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak - uzyskasz americano.
Możesz dodać też mleko jeżeli chcesz wypić cappuccino.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki