Kawiarka na 1 filiżankę Moka Express, EA1 Ocena produktu:

od 100,22 PLN

oszczędzasz do 9%

  • Producent: Bialetti
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Pojemność: 50 ml
  • Ilość filiżanek: 1
Kawiarka Bialetti Moka Express - ikona w odświeżonej wersji.

Wybierz rozmiar: 1TZ / 2TZ / 3TZ / 4TZ / 6TZ / 9TZ / 12TZ

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w konwencjonalny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.

Design

Moka Express to symbol kawy we włoskim wydaniu. To ta kawiarka spowodowała, iż cały świat pokochał producenta Bialetti i jej moki.

Korpus jest odlewem z aluminium, które zostało ponadto wypolerowane.
Jej kształt to klasyczny kształt kawiarki, który wszyscy idealnie znamy. Trudno oprzeć się urokowi tego klasyka.
Czarna rączka i uchwyt na klapce górnego pojemnika są wygodne i prawidłowej jakości.

Funkcjonalność

Kawiarka jest przypasowana do kuchni gazowych, elektrycznych i ceramicznych.

rozmiary kawiarek
  • 1TZ ~50 ml
  • 2TZ ~100 ml
  • 3TZ ~150 ml
  • 4TZ ~200 ml
  • 6TZ ~300 ml
  • 9TZ ~450 ml
  • 12TZ ~600 ml
Który rozmiar wybrać?

Bialetti Moka Express 1TZ - przygotujesz w niej kawę do 1 niewielkiej filiżanki (espresso) - jej objętość to 50 ml.
Jeśli lubisz kawę z mlekiem, będzie ona wystarczająca do przygotowania jednej kawy rodzaju cappuccino.

Bialetti Moka Express 2TZ - przygotujesz w niej kawę do 2 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 100 ml. Jeśli uwielbiasz pokaźniejszą ilość kawy, będzie ona nadzwyczajnym wyborem do przygotowania jednej średniej wielkości filiżanki (100 ml) albo dwóch, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 3TZ - przygotujesz w niej kawę do 3 filiżanek espresso - jej pojemność to 150 ml.
Jeśli uwielbiasz pokaźniejszą liczba kawy, będzie ona genialnym wyborem do przygotowania jednej pokaźniejszej filiżanki (150 ml) lub dwóch mniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 4TZ - przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 200 ml. Będzie prawidłowym wyborem do przygotowania dwóch średnich filiżanek (2x100 ml) albo trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej objętość to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona nieprzeciętnym wyborem do przygotowania dwóch charakterystycznych filiżanek (2x150 ml) lub trochę obszerniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 9TZ - w tej kawiarce przygotujesz wystarczająco dużo kawy, żeby poczęstować nią choćby 6 - 10 osób. Jej objętość to ok 450 ml. też do przygotowania kawy typu cappuccino dla 4 - 6 osób, gdzie w odpowiednio pokaźniejszych filiżankach pozostanie miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 12TZ - nadzwyczajny dobór dla obszerniejszej rodziny, grupy przyjaciół, przyda się również w biurze, gdzie jedno zaparzenie da ok 8 - 12 filiżanek kawy. Objętość tej kawiarki to 600 ml. Przygotuj mleko, najlepiej przy pomocy spieniacza, który od razu podgrzeje je, i możesz poczęstować ok 10 osób pysznym cappuccino.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ potrzebujesz ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak wykorzystanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Nakłaniamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki