Kawa Kopi Luwak Sumatra (5901721760516)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Tommy Cafe
  • Kategoria: Kawa
Najrzadsza, najdroższa i najkorzystniejsza kawa na świecie. Sprowadzamy ją bezpośrednio od rolników na Sumatrze w Indonezji i palimy na miejscu w naszej palarni kawy. Kawa pochodzi z dzikich zbiorów w przeciwieństwie do kaw przemysłowych pozyskiwanych z farm.

Jako jedyni w Polsce i nieliczni w Europie osobiście spotykamy się z naszymi dostawcami w Indonezji.

Nasza kawa Kopi Luwak pozostała doceniona przez magazyn Kuchnia, jako sprawdzony i znakomity upominek dla każdego konesera kawy.

www.kopi-luwak.pl

Kawa Kopi Luwak (Kopi = kawa, Luwak = cyweta) pojawiła się na rynku końcem XIX wieku za sprawą rodziny Widjaja z Dżakarty. Darmawan Widjaja, jeden z potomków popularnego rodu pamięta, jak w latach trzydziestych, kiedy Indonezja była jeszcze pod panowaniem Holendrów, jego rodzina sprzedawała rzadko spotykanie, unikatowe ziarna kawy bogatym holenderskim urzędnikom. Dziesięć kilogramów miesięcznie kupował pewien chiński sklep, który istnieje od 1878 roku w północnej części Dżakarty do dnia dzisiejszego. Pozostaje jednak jedno pytanie: w jaki sposób ktokolwiek, kiedykolwiek wpadł na pomysł, aby napić się kawy, która pochodzi z odchodów cywety? "To część z indonezyjskiej kultury", powiedziała Shenny Widjaja. "Tutaj nic się nie zmarnuje"

Kim jest cyweta?

Jest to drapieżnik z rodziny łaszowatych, zwany łaskunem Muzang lub popularnie cywetą. To niewielkie zwierzę niezwykle z ochotą zjada owoce kawowca, które następnie nadtrawione są wydalane i zbierane przez miejscową ludność.

W czym tkwi jej szczególny smak i aromat?

Jedna z teorii głosi, że cyweta jest po prostu ekspertem w wyborze najlepszych ziaren kawy. Wybiera wyłącznie najsłodsze, najmocniej dojrzałe i spektakularnie wybarwione na odcień czerwony owoce kawowca. Miąższ owoców zostaje strawiony, ale samo nasiono nie, lecz po nadtrawieniu poprzez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu poprzez bakterie przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalany. Po przejściu przez przewód pokarmowy ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytworzona zyskuje nowy, specyficzny zapach. Po oczyszczeniu i wypaleniu, kawę przetwarza się w charakterystyczny sposób.

Dlaczego nikt nie podjął się produkcji tej kawy na dużą skalę?

Według niektórych ekspertów nie jest to realne, ponieważ cywety w niewoli przestają jeść owoce kawowca.

Dlaczego jest tak droga?

Ponieważ w poszukiwaniu odchodów miejscowa ludność „przeczesując” plantacje znajduje wyłącznie kilkaset kilogramów kawy rocznie.

Jak to możliwe, że niektórzy proponują kawę niewspółmiernie tańszą?

W Indonezji w wielu sklepach i marketach można znaleźć kawę Kopi Luwak, która z prawdziwą Kopi Luwak wspólną ma jedynie nazwę. Niektóre z tych kaw faktycznie zawierają oryginalne ziarna zmieszane z popularną arabiką albo robustą lecz w stosunku 3: 97 jak np. Kawa tworzona w Semarangu poprzez firmę PT. JAVA PRIMA ABADI, która również używa nazwy handlowej KOPI LUWAK.

Jak rozpoznać fałszywą od prawdziwej kawy?

Według naszych doświadczeń, główna różnica tkwi w smaku. Prawdziwa kawa Kopi Luwak w przeciwieństwie do innych palonych kaw jest łagodniejsza i po przełknięciu nie pozostawia standardowego gorzkiego smaku w ustach. Dzieje się tak ze względu na mniejszą zawartość białka w kawie, które w trakcie trawienia zostaje rozbite i wypłukane z ziaren.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kawa